21.02.2018
Kde sa vzala
BENTIANNA?
Jej príbeh
sa začal písať ešte v dávnych dobách, za vysokými múrmi kláštora v Tatrách.
Benediktínski mnísi tu v duchu hesla Ora et labora (Modli sa a pracuj) budovali
svoj vzťah k Bohu a k prírode. V okolí kláštora zbierali a pestovali bylinky a
vyrábali z nich produkty, ktoré pomáhali liečiť rôzne neduhy. Objavili aj
zdravý elixír, ktorého základnou zložkou bol horec. Ten upevňoval imunitu
ľudského organizmu a údajne tiež zaručoval dlhovekosť. Kým sa pôvodný recept
znovu objavil, prešlo šesť dlhých storočí. Dotvorený a doladený do súčasnej
podoby a prispôsobený našim chutiam účinne spája múdrosť prírody a
najmodernejšie poznatky z mixológie a drinkológie.
Pomenovanie Bentianna
vyjadruje úctu k dvom základným esenciám tohto nápoja. Počiatočné “ben“ je
poctou benediktínskym mníchom a “tianna“ pripája dedičstvo prírody – vzácnu
bylinu Gentiana Lutea, presnejšie výťažok z jej liečivého koreňa. Horec sa
stará nielen o priaznivé účinky pre zdravie, ale aj o nezameniteľnú chuť. Tmavý
horský med vytvára delikátnosť a zamatovosť textúry nápoja. Ucítiť však môžete
aj svieži dotyk materinej dúšky či echinaceu. Prehliadku herbára trinástich
bylín korunuje proces dozrievania v dubových sudoch po tokajskom víne, ktorý
dodáva nápoju nevšednú jedinečnosť. Alkohol, ktorý Bentianna obsahuje (13%), je
výsledkom prirodzenej fermentácie horského medu a hrozna.
Ako vzniká BENTIANNA
Na začiatku bola myšlienka na nápoj, ktorý
bude vynikať svojím zložením, chuťou a ľahkosťou a bude čerpať čisto z
prírodných ingrediencií. Vody ako základného zdroja života – a medu. Vďaka
kombinácii vody, medu a kvasiniek začne fermentácia a vytvorí sa alkohol čisto
prírodného pôvodu. BENTIANNA tak neobsahuje žiadny lieh ani dodatočne pridaný
alkohol. Iba ten, ktorý nám poskytla sama príroda.
Čas hrá
dôležitú rolu. Na niekoľko mesiacov je BENTIANNA uložená do dubových sudov od
tokajského vína a do vzácnych barikových sudov. Tu postupne dozrieva.
Hotová
BENTIANNA sa plní do elegantných fliaš z kvalitne vypálenej hliny. Ich tvar,
typický pákový uzáver – to všetko sú detaily odkazujúce na historické korene a
remeselnú zručnosť pri príprave tohto nápoja.
BENTIANNA, to je priam prezidentský dar Vašim
obchodným partnerom, produkt ´Made in Slovakia´, bylinný nápoj obľúbený a
ocenený znalcami* v mnohých krajinách sveta.
* Na
medzinárodnej súťaži Berlin International Spirits Competition v roku 2016.
Porota bola zložená výhradne z profesionálov z tejto oblasti - distribútori a
importéri, nákupcovia maloobchodných predajní či majitelia a manažéri hotelov,
reštaurácií a barov z viac ako 7 krajín Európy. Produkty boli hodnotené na
základe "blind tasting" podľa jednotlivých kategórií. Dokopy sa
zúčastnilo takmer 500 alkoholických nápojov z celého sveta a Bentianna získala
jedno z najvyšších hodnotení "silver winner". Ide o svetové ocenenie kvality Bentianny. Na
Slovensku sa pýši titulom Objav roka na Slovak Bar Awards.
Nejhledanější dotazy
Kategória